Biologinen torjunta on menetelmä tuholaisten kuten tuhoeläinten, kasvitautien ja rikkakasvien torjuntaan hyödyntäen muita eliöitä kuten mikro-organismeja tai hyönteisiä kemiallisten torjunta-aineiden sijaan. Menetelmien etuna on se, ettei tarvita varoaikaa ennen tuotteiden käyttöä kuten esimerkiksi kemiallisissa aineissa tarvitaan. Torjuntaan voidaan käyttää myös luonnonmukaisia liuoksia tai rikkakasveille mekaanista torjuntaa kuten esimerkiksi kitkentä tai haraus.
Biologisen torjunnan periaatteissa nousee avainasemaan tarkkailu ja ennakoiva torjunta.
Biologista torjuntaa on käytetty ja kehitetty Luomuviljelyssä. Biologisen torjunnan periaatteita voidaan kuitenkin hyödyntää myös tavanomaisessa viljelyssä.
Rikkakasveja, kasvitauteja ja tuholaisia torjutaan luonnonmukaisessa tuotannossa ensisijaisesti laji- ja lajikevalinnalla, monipuolisella viljelykierrolla, viljelytekniikoilla ja tuhoojien luonnollisilla vihollisilla. Lisäksi rikkakasvien torjuntaan voidaan käyttää esimerkiksi harausta, kitkemistä ja liekitystä.
Luonnonmukaiseen tuotantoon soveltuvat kasvinsuojeluaineet:
https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/viljelijat/luomutilat/lannoite-ja-torjunta-aine/kasvinsuojeluaineet-2021-2.pdf
Cap 27 suunnitelmassa on valittavana Puutarhakasvien vaihtoehtoinen kasvinsuojelu. Toimenpide on ympäristösitoumuksen maaperän suojelua edistävä ja kasvinsuojeluaineiden käytöstä aiheutuvan riskin vähentämistä edistävä lohkokohtainen toimenpide. Toimenpiteen tavoitteena on kasvinsuojeluaineiden käytöstä aiheutuvan riskin vähentäminen kannustamalla viljelijöitä käyttämään kehittyneitä biologisia ja mekaanisia torjuntamenetelmiä ja torjuntatarpeen mukaan tarkennettua torjuntaa.
Torjuntamenetelmät Puutarhakasvien vaihtoehtoinen kasvinsuojelu -toimenpiteessä ovat:
.
.