Rakennekalkki on savimaille soveltuva maan rakennetta parantava ja pH:ta nostava vesiensuojelumenetelmä ja maanparannusaine. Oikein toteutettuna se parantaa pitkäaikaisesti, jopa kymmeniä vuosia, maaperän vedenläpäisevyyttä ja mururakennetta sitomalla saveshiukkasia toisiinsa. Rakennekalkki vähentää kuorettumista, jolloin vetovastus ja polttoaineen kulutus vähenevät.
Rakennekalkin avulla voidaan vähentää maaperän eroosiota ja ravinteiden huuhtoutumista, joilla on suora yhteys vesistöjen rehevöitymiseen. Veden laatu paranee, kun fosforin pintavalunta, sekä maan läpi tapahtuvat ravinnehuuhtoumat vähenevät. Etenkin eroosioherkillä rinnepelloilla, joilla on korkea fosforiluku, rakennekalkin avulla saadaan suuria vesistöhyötyjä. Huuhtoumien ehkäiseminen heijastuu myös satotasoihin, jotka voivat olla jopa 15 % suuremmat, kuin ennen rakennekalkin lisäystä. Kokonaisfosforin huuhtoutuminen voi vähentyä jopa 50 %.
Pellon parempi rakenne parantaa muokattavuutta. Kasvien juuret pääsevät paremmin työntymään maahan, joka taas parantaa kasvien ravinteidenottoa. Rakennekalkilla on myös kohtalainen fosforilannoitusvaikutus. Huuhtoumien vähentymisen vuoksi rakennekalkin sisältämää fosforia ei tarvitse kirjata ravinnetaseeseen.
Rakennekalkki levitetään sadonkorjuun jälkeen sängelle kuivan tai kostean kalkin levityskalustolla, lämpimällä ja kuivalla säällä. Kevätlevityksen riskinä on pohjamaan tiivistyminen. Levitettävä määrä on yleensä 6-8 t/ha savimaan ja rakennekalkin ominaisuuksien mukaan, josta vähintään 1tn/ha tulisi olla aktiivista kalkkia. Levityksen jälkeen viimeistään kahden vuorokauden sisällä se sekoitetaan kevytmuokkauksella kahteen kertaan, jotta ainesosien teho ja rakennetta parantava vaikutus säilyy.
Maan kasvukunto-tietopaketti
.