Rikkakasvien mekaaninen torjunta voidaan tehdä niittämällä, äestämällä, kultivoimalla, kyntämällä. Kitkemällä, erilaisia haroja käyttämällä ja liekittämällä voidaan torjua rikkakasveja, mutta nämä soveltuvat paremmin juuresten ja vihannesten viljelyyn.
Aluksi kestorikkakasvien vararavinnon saanti estetään niittämällä kasvusto rikkojen kompensaatiopisteessä. Kompensaatiopiste tarkoittaa ajankohtaa kasvin kasvussa, jolloin siemen tai juurakko on luovuttanut sinne sitoutuneen energian eikä uusia yhteyttämistuotteita vielä ole alkanut muodostua kasvin käytettäväksi. Nurmensiemenseoksessa pitää ottaa huomioon niiton jälkeinen nopea kasvuun lähtö ja kilpailukyky rikkoja vastaan, puhdas puna-apila – timoteikasvusto ei täytä tätä vaatimusta. Seoksessa pitäisi olla esimerkiksi koiranheinää, raiheinää ja valkoapilaa maan laadusta riippuen. Niittoja kesässä tulee 3-4 kappaletta. Niittojen määrän lisääntyessä kesantomurskaimen sijasta voidaan käyttää niittokonetta, joka on nopea ja kustannustehokas.
Rikkaäestyksellä voidaan siemenrikkoja torjua ennen viljelykasvin orastumista sekä kasvustosta. Rikkaäestys on tehtävä ennen kuin rikat juurtuvat yli 2 cm syvyyteen. Rikkaäestettäessä viljelykasvin tulisi olla ylittänyt kompensaatiopiste, jolloin se kestää paremmin mekaanisen rasituksen ja peittymisen. Rikkaäestettäessä ja sen jälkeen olosuhteiden tulisi olla kuivat ja maan murustuvaa. Viljelykasvi ei saisi kärsiä kuivuudesta äestettäessä. Ensimmäinen äestys voidaan tehdä ns. sokkoäestyksenä eli jo ennen viljelykasvin pinnalle tuloa aikaisia rikkoja vastaan. Rikkaäestettäville lohkoille tulisi kasvustotappion kompensoimiseksi kylvää 10-20 % normaalia enemmän siementä.
Rikkaäestyksen tehoa voidaan lisätä kasvattamalla ajonopeutta. Toisaalta ajonopeuden lisääminen lisää myös kasvustotappioita. Äestyssuunta vaikuttaa myös torjuntatehoon. Poikittain tai viistosti tehty äestys lisää äestyksen tehoa rikkoja vastaan. Rikkaäkeen piikit pyörivät ympyrää maahan nähden ja liikerata luonnollisesti kasvaa ajonopeuden kasvaessa.
Muokkaukseen soveltuvat juuria pintaan nostavat kultivaattorit ja sitä voi tehostaa juuria pintaan heittävällä juolannostimella. Jotta saavutettu torjuntateho saadaan säilymään kevääseen, pitää pintaan nostetut kuivahtaneet juuret haudata huolellisella kynnöllä ja kylvää syksyksi maata varjostava kasvi, joka ottaa talteen muokkauksissa vapautuneet ravinteet. Kevytmuokkauksella pyritään nostamaan rikkakasvit ja niiden juuret maan pinnalle kuivumaan. Konevalmistajilla on tarkoitukseen sopivia muokkaimia. Esimerkiksi hanhenjaloilla varustettu kultivaattori on todettu toimivaksi useiden viljelijöiden toimesta. Muokkaimen tulisi olla ns. läpileikkaava eli sen tulisi katkaista rikat koko muokkausleveydeltä. Mitä useammin rikkoja nostetaan pellon pinnalle kuivumaan, sitä parempi tulos saadaan aikaiseksi. Kasvukauden lyhyys ja sopivien säiden rajallisuus kuitenkin rajoittavat toimintaa varsin paljon. Muokkauksia myöhään syksyllä pitää välttää niiden heikon torjuntatehon ja ravinteiden säästämisen takia
.
.