Tiivistymistä tapahtuu kun maata kuormitetaan sen kantokyvyn ylittävällä kuormalla tai kun rakenne hiertyy väärin ajoitetussa muokkauksessa. Maan painuessa kasaan irtotiheys kasvaa, kun huokosten määrä vähenee. Samalla maan vedenpidätyskyky heikkenee, kun murujen välissä ei ole tilaa. Myös vedenläpäisykyky huonontuu, eikä maahan jää riittävästi tilaa kaasunvaihdolle. Näiden seurauksena kasvien juuret kasvavat heikommin ottaen niukemmin ravinteita ja satotaso jää alhaisemmaksi.
Tiivistymisen välttäminen on kustannustehokkaampaa kuin jo syntyneiden vahinkojen korjaaminen. Kuivat pellot kantavat parhaiten ja silloin tiivistymisriski on alhaisin. Mitä kosteampi maa on sitä vähemmän kuormaa se kestää. Muokkauksissa tarvitaan hiukan kosteuttakin, jotta maa muokkautuu, mutta liian märällä maalla muokkaus on vain haitaksi. Tämän takia toimivan vesitalouden merkitys tiivistymien ehkäisyssä on suuri.
Olennainen keino ennakoinnissa on tarkastella sekä rengaskuormaa että rengaspaineita. Rengaskuormaa voidaan pienentää esimerkiksi lisäämällä paripyöriä tai mahdollisuuksien mukaan myös akseleita. Rengaspaineiden tarkistus ja säätäminen ovat yhtä tärkeä toimenpide kuin koneiden rasvaus. Ennen kuin suunnataan tekemään suuria rengasinvestointeja kannattaa tutkia, kuinka alhaisiin rengaspaineisiin nykyisillä rengastuksilla päästään ja priorisoida mahdolliset hankinnat vasta sitten niiden koneketjujen rengastuksiin, joissa edes rengaspaineiden säädöillä ei päästä turvallisen kuormituksen tasolle. Apuna rengaskuormien ja rengaspaineiden tarkastelussa voi hyödyntää Terranimo-ohjelmaa, johon saa syötettyä omien koneiden painot ja rengastiedot.
Haasteeksi rengaspaineiden säätämisessä muodostuu usein se, että konekalustolla joudutaan ajamaan sekä pellolla että tiellä. Tiellä paineiden on oltava suuremmat, jotta ohjautuvuus ei kärsi. Pellolla paineet voivat olla alhaisemmat ja ne vaihtelevat työn kuormittavuuden mukaan. Ratkaisuna tähän voidaan tavallisten venttiilien tilalle vaihtaa pikasäätöventtiilit ja varustautua traktorikompressorilla. Näin paineet saadaan tieajon jälkeen nopeasti alas ja pellolta lähtiessä takaisin ylös.
Sopivilla rengastuksilla päästään jo pitkälle tiivistymien ehkäisyssä. Lisäksi kannattaa ottaa käyttöön monipuolinen viljelykierto ja huolehtia eri tavoin maan kasvukunnon parantamisesta, koska hyvärakenteinen maa kestää paremmin kuormitusta.
Lähde: Uudistavan viljelyn e-opisto. Tiivistymisen ehkäisy, Kuva 17.