Monipuolinen viljelykierto kytkeytyy vahvasti aitoon kasvipeitteisyyteen, koska hyvin usein viljelykierron monipuolistaminen tarkoittaa myös kasvipeitteisen ajan lisääntymistä. Tilakokojen kasvu mahdollistaa hyvin erilaisten kasvivalintojen teon, koska lohkoista löytyy varmasti paljon vaihtoehtoja pellon koossa, maalajeissa ja ominaisuuksissa. Ainoa este monipuolisen viljelykierron tiellä voi olla oma mieli.
Monipuolinen viljelykierto ylläpitää ja lisää maan kasvukuntoa, jonka seurauksena maa tuottaa varmemmin satoa. Kaikenkokoisilla tiloilla kunnollisen viljelykierron avulla saadaan jaettua peltotyöt pidemmälle ajalle tasoittaen työhuippuja. Näin vähennetään myös esimerkiksi sääoloista aiheutuvia riskejä.
Maan rakenne hyötyy monipuolisesta viljelykierrosta, koska kasvien erilaiset juuret tukevat kokonaisvaltaisesti maan rakennetta syvyys- ja leveyssuunnassa kasvilajista riippuen. Toisaalta rakenteen säilymistä edistää myös se, että monipuolisessa viljelykierrossa voidaan syyskylvöisillä ja monivuotisilla kasveilla pienentää kevätkylvö alaa, jolloin kylvöihin ei tarvita niin tehokkaita ja painavia koneketjuja. Kevyempien koneiden matalapainerenkaat ovat edullisempia kuin raskaiden koneiden renkaat, joten viljelykierrosta on selkeän taloudellisen edun lisäksi apua tiivistymisriskien vähentämisessä.
Yksi selkeä merkki viljelyn monipuolistamisen tarpeesta on viljan satotason jääminen alle 3000 kiloon hehtaarilta. Erilaisten kasvien viljely kannattaa aloittaa viljelykiertosuunnitelman teosta. Mitä kasveja viljelykiertoon mukaan ja missä järjestyksessä? Järjestykseen vaikuttaa esimerkiksi kasvien korjuu- ja kylvöajat. Riittävän aikaisin korjattava tai päätettävä kasvi mahdollistaa syyskylvöisen kasvin kylvön. Lisäksi kierrossa on hyvä hyödyntää eri viljelykasvien esikasviarvoja. Esimerkiksi öljykasvit katkaisevat tehokkaasti viljojen kasvitautipainetta ja murentavat paalujuurellaan maata. Typensitojakasvien avulla taas voidaan vähentää seuraavan kasvin typpilannoitusta.
Viljelyn monipuolistaminen antaa paljon, jos siihen on valmis panostamaan. Monipuolisen viljelykierron aikaansaaminen vaatii perehtymistä eri kasvilajeihin ja niiden kasvutarpeisiin, sopivien työkoneiden hankintaa tai urakoitsijoiden käyttämistä, kasvinsuojelusuunnitelman tekoa sekä lisää työaikaa koneiden puhdistamiseen ja sadonkäsittelyyn. Palkintona sinnikkäästä työstä kasvintuotannon tuottavuus ja kannattavuus paranevat, joten tulos on tavoittelemisen arvoinen.
.
.