Lannan levityksen ajoitus on syytä suunnitella hyvin, jotta kylvöt ehditään tekemään ajallaan. Lannoituksen olisi hyvä olla maltillinen, kasvukauden edetessä täydennyslannoitusta voi tehdä tarpeen mukaan. Lannan levityskertoja suunniteltaessa on huomioitava se, että eri lantalajeista vapautuu ravinteita eri tavoin. Esimerkiksi lietteiden ravinteet liukenevat nopeasti kasvien käyttöön, kun puolestaan kiinteissä lannoissa on enemmän ravinteita, jotka vapautuvat hitaammin kasvien käyttöön. Erityisesti typen osalta on tärkeää huomata, että runsas lannanlevitys keväällä voi aiheuttaa typen vapautumista runsaasti vielä loppukesällä. Jotta ravinteet voidaan käyttää mahdollisimman tehokkaasti, lanta kannattaa levittää ennen kylvämistä, ja mullata heti. Monivuotisten nurmien lannoituksessa lanta sijoitetaan. Multaamisessa tosin on huomattava riski peltomaan tiivistymiselle ja kasvukunnon heikkenemiselle, jos pelloilla liikutaan raskailla koneilla pohjamaan ollessa kosteaa tai jopa märkää.
Lantaa voi keväällä alkaa levittämään aikaisintaan 1.4. Kevätlevityksessä ravinnehuuhtoutumien riski on pienin. Runsaat sateet voivat huuhtoa ravinteita, jonka lisäksi maa voi tiivistyä, jos levitys tehdään liian kosteaan maahan. Ravinteiden käytön maksimoimiseksi tulisi lanta levittää kasvavaan kasvustoon, jolloin kasvien ravinteiden otto on käynnissä. Kun kasvusto on levityshetkellä hyvässä kasvussa, se käyttää lannan ravinteet tehokkaasti, sekä peittää maan pintaa vähentäen ammoniakin haihtumista. Säilörehunurmille tapahtuva lannan kevätlevitys tuo ravinteet kasvin käyttöön hieman liian myöhään.
Syyslevityksessä on ravinteiden huuhtoutumisriski sekä pinta- että salaojavalunnan mukana. Mikäli maa ei ole kasvipeitteinen, riskieroosion kautta tapahtuviin ravinnehäviöihin kasvaa. Maa ei saa olla lumenpeitossa, veden kyllästämä, eikä routaantunutta lantaa levittäessä.
Syksyllä lantaa saa levittää lokakuun loppuun saakka. Nitraattiasetuksen mukaan lannan ja orgaanisten lannoitevalmisteiden levittäminen pellolle on kielletty marraskuun alusta maaliskuun loppuun saakka. Marraskuussa lantaa voidaan levittää poikkeustilanteessa ja tästä pitää tehdäilmoitus kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle. Takaraja lannan levitykselle poikkeustilanteessa on marraskuun viimeinen päivä eli 30.11.
Syksyllä pintaan levitetty lietelanta tulee mullata välittömästi tai viimeistään vuorokauden sisällä levityksestä. Lietteen kohdalla multaus tarkoittaa lietelannan sijoittamista sijoituslaitteistolla tai kultivoimista, lautasäkeellä tai lapiorullaäkeellä muokkaamista taikka kyntöä. Suorakylvökoneella kylvämistä ei katsota pintaan levitetyn lannan multaamisena,ellei kylvökone muokkaa maata ennen kylvöä. Nurmelle pintaan levitetty liete-tai kuivalanta tulee mullata 16.9 alkaen. Viljojen kohdalla puinnin jälkeen levitetty lanta on mullattava.
Syyskuun alusta alkaen lannan liukoisen typen määrä saa olla enintään 35 kg/ha. Tämä tarkoittaa yleensä, että kuivikelantaa saa levittää enintään 20 t/ha, naudan lietelantaa 20 t/ha, sian lietelantaa 15 t/ha, siipikarjan ja turkiseläinten lantaa 10 t/ha. Tarkka levitysmäärä lasketaan lanta-analyysin tulosten pohjalta.
Maatalouden typpikuormitus-tietopaketti
.