Maaperän sisältämä eloperäinen aine on osa pellon biologista viljavuutta. Jotta eloperäisen aineen lisäyksestä olisi mahdollisimman paljon hyötyä, maan kemiallisen ja fysikaalisen (rakenne ja vesitalous) viljavuuden on oltava kohtalaisessa kunnossa.
Biologinen viljavuus käsittää kaikki eliöryhmät, jotka vaikuttavat maaekosysteemin toimintaan. Toimintoja ovat esimerkiksi hiiliyhdisteiden muuntaminen, ravinteiden kierrättäminen niitä muuntamalla, maan rakenteen ylläpito ja eliöiden määrien säätely (biologiset torjujat). Eliöryhmiä ovat esimerkiksi sienet, bakteerit, alkueläimet, sienijuuret, lierot, selkärankaiset ja selkärangattomat. Jotta eliöt voivat hyvin, niillä täytyy olla suojaa, ravintoa, vettä ja tilaa. Eloperäisen aineen lisäys täyttää yhden perustarpeista eli tarjoaa ravintoa.
Eloperäisen aineen lisäämiseen on olemassa erilaisia keinoja. Yksi tapa on lisätä viljelykiertoon kasveja, joista syntyy maaperään runsaasti hiiliyhdisteitä: kasvi- ja juurimassaa sekä juurieritteitä. Monivuotinen viherlannoitusnurmi tai valkomesikkä on tällöin hyvä vaihtoehto. Toinen keino on lisätä pellon kasvipeitteistä aikaa esimerkiksi kerääjäkasvien tai syyskylvöisten kasvien avulla.
Teollisuuden sivuvirtoja voidaan myös hyödyntää pellon eloperäisen aineen lisäämisessä, esimerkkinä perunan soluneste ja metsäteollisuuden sivutuotteet. Hyviä eloperäisen aineen lähteitä ovat myös komposti ja biohiilet. Valikoima kannattaa rajata niihin valmisteisiin, jotka sijaitsevat maltillisen matkan päässä tilan pelloista. Eloperäisellä aineella tarkoitetaan myös eläinperäisiä tuotteita kuten kuiva- ja lietelantaa sekä yhdyskuntalietteitä. Kasvi- ja karjatilojen välisellä yhteistyöllä lantaa saadaan sellaisille pelloille, jotka sitä eniten tarvitsevat.
Eloperäisen aineen levittämisessä on tärkeää ennakoida tiivistymisriskit säätämällä levityskaluston rengaspaine ja rengaskuorma riittävän alhaisiksi sekä varmistamalla, ettei pelto ole liian kostea levitysajankohtana. Muuten pellon tiivistäminen kumoaa eloperäisen aineen lisäyksen positiiviset vaikutukset.
Biologisen viljavuuden kehittäminen vaatii aikaa. Pitkäjänteinen työ ja eloperäisen aineksen lisäämisestä huolehtiminen ylläpitää tai jopa parantaa maan multavuutta. Kun toimien vaikutukset ovat mitattavissa, niiden eteen tehtävä työ on motivoivaa. Lisäksi hyvinvoivat eliöt näkyvät maan parempana kasvukuntona: kestävämpi mururakenne, terveemmät kasvit, hyvä typen vapautuminen ja ravinteiden kierto.
Lähde: Uudistavan viljelyn e-opisto: Maaperän ominaisuudet.
https://courses.minnalearn.com/fi/courses/regenfarming/maapera/maaperan-ominaisuudet/